Egészségügyi szakképzések, hol és mennyi idő alatt szerezhetünk minimum OKJ 54-es ápolói képzést?

11716388_lEgészségügyi szakképzések számtalan formában léteznek már Magyarországon. Ha ezen a fogalmon a közép- és felsőoktatáson kívül eső, iskolarendszerű vagy iskolarendszeren kívüli, nappali, esti vagy távoktatásos (sőt, esetenként online) tanfolyamokat értjük csak, akkor is nagyon nagy a lehetőségek száma. Az egészségügyi szakképesítésekről teljes körű tájékoztatást kaphat Géniusz Plusz Kft munkatársaitól a Medikwork hivtalos partnerétől. A szakképzések az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) szakmabesorolásához igazodnak, és így moduláris felépítésben működnek.  Az OKJ rendszere 2008-ban modernizálásra került, ami a szakmacsoportok felépítésének és a hozzá kapcsolódó szakképzésnek is az átalakulását hozta magával. Az új OKJ irányelveiben szerepel többek között a szakmaszerkezet modularitása, a rész-szakképesítések megszerzésének lehetősége, a szakmai elágazások és a ráépülő szakképesítések rendszere. A modularitás azt jelenti, hogy egy szakmacsoporton belül, ha valaki a szakképesítése megszerzése során sikeres vizsgával zárt egy modult, akkor ugyanazt a modult nem kell újra elvégeznie, ha újabb szakképesítés megszerzésére adja a fejét. A részképesítések megszerzése azt a lehetőséget fedi, hogy ha valaki nem tud egy szakképesítést megszerezni, mert félbehagy egy képzést vagy nem vizsgázik le belőle, a rész-képesítését akkor is elismerik. A részképesítést akár elhelyezkedése során, akár más területen töténő továbbtanulásban felhasználhatja. Az elágazások és ráépülések a szakmai ágazatok szoros kötődését mutatják, és azt teszik lehetővé, hogy egymásra épülő szakmákat sajátíthassanak el az érdeklődők.

Az OKJ számok rendszerét itt elmagyarázni hosszadalmas lenne. Mégis mielőtt az egészségügyi képzések konkrétumaira térnénk, annyit el kell mondanunk, hogy az első két számjegy a szakmai képzések szintjét mutatja. Az 54-gyel kezdődő OKJ számú oktatások érettségivel rendelkezők számára megszerezhető, emelt szintű képzéseket fednek. Hogy konkrét példával is éljünk a fentiekre vonatkozóan, az 54-es szinten találhatjuk az Ápoló szakképesítést. Ennek résszakképesítése lehet az ápolási asszisztens vagy a gyakorló ápoló. Elágazása lehet a csecsemő és gyermekápoló. Ráépíthető szakképesítések pedig többek között pszichiátriai, sürgősségi, epidemiológiai, légzőszervi stb. szakápoló. Az Ápoló alapképesítés megszerzéséhez – az órák gyakoriságától függően – minimum 4, maximum 6 féléves képzés elvégzésével juthatunk el.

A különböző szinteken megszerezhető alapozó, elágazó és ráépülő szakképesítésekről részletes tájékoztatást szerezhetünk a szakkepesites.hu weboldalon. Ha képzéseket keresünk, akkor nem OKJ szám, hanem elnevezés szerint érdemes keresni. A legtöbb szakiskola keresője ezt várja, hogy beírjuk paraméterként, majd a képzés helyét és esetleg az idejét (nappali vagy esti).

A tanfolyamok legnagyobb részét kétféle oktatási intézményben találhatjuk meg: az egyik lehetőség olyan egészségügyi közép- vagy felsőoktatási intézmények, amelyek iskolarendszerű oktatási alaptevékenységükön kívül szerveznek felnőttoktatási tanfolyamokat. A másik, kifejezetten felnőttoktatás szervezésével foglalkozó cégek, amelyeknél nem csak egészségügyi, hanem számtalan más területről is találhatunk tanfolyamokat. Természetesen számtalan más lehetőség is van, hiszen pl. masszőri képzést, amely OKJ-s oklevelet ad, találhatunk kifejezetten masszázzsal vagy természetgyógyászattal foglalkozó oktatási intézményekben, vagy magánemberek vezetésével is.

Az első fő kategóriára példa a Szegedi Szolgáltatási Középiskola és Szakiskola Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi és Könnyűipari Tagintézménye. Itt nappali tagozaton, szakközépiskolai osztályokban szerveznek iskolarendszerű egészségügyi képzést. Emellett indítanak különböző szintű szakképesítést nyújtó tanfolyamokat. Pl. 52-es szinten fogászati, gyógyszertári és általános asszisztens, 54-es szinten nappali képzésben általános ápoló, csecsemő és gyermekápoló, esti képzésben ápoló képzést.

A második kategóriába kíváló példa a budapesti EFEB Felnőttoktatási Központ, amely a felnőttképzés mellett érettségi utáni szakközépiskolai képzéssel, nyelvoktatással is foglalkozik. Náluk többek között pl. 52-es szinten gyógymasszőri, gyógyszerkiadó szakasszisztensi, általános asszisztensi, fizioterápiás szakasszisztensi képzettséget szerezhetünk.